Białka w żywieniu niemowląt i małych dzieci
![białka w żywieniu niemowląt białka w żywieniu niemowląt](/sites/default/files/styles/header_image_article_mobile/public/content_image/bia%C5%82ka%20w%20z%CC%87ywieniu%20niemowla%CC%A8t.jpg.webp?itok=_P8JHCUY)
Białka to główne elementy budulcowe organizmu człowieka, warunkujące jego istnienie i regulujące wszystkie procesy związane z rozwojem i wzrastaniem
młodego organizmu.
Okres płodowy i wczesnego dzieciństwa uznawane są za tzw. okresy krytyczne w programowaniu żywieniowym, kiedy to poprzez prawidłowe żywienie można zapewnić nie tylko odpowiednie przyrosty masy ciała i optymalny stan odżywienia dziecka, ale również dobrostan w wieku dorosłym. Jednym z czynników kluczowych dla harmonijnego rozwoju człowieka jest spożywanie białka zarówno w odpowiedniej ilości, jak i jakości, ponieważ zarówno jego niedobór, jak i nadmiar mogą nieść za sobą poważne konsekwencje krótko- i długoterminowe, powodując trwałe zmiany metabolizmu predysponujące do wystąpienia chorób cywilizacyjnych.
W artykule omówiono znaczenie białka w diecie niemowląt, zalety karmienia piersią jeśli chodzi o ilość oraz jakość białek zawartych w pokarmie kobiecym oraz wpływ przekarmiania białkiem, zwłaszcza pochodzącego z mlek modyfikowanych, na rozwój otyłości niemowlęcej oraz w późniejszym życiu
Zobacz także:
Zaburzenia rozwoju u dzieci. Część 2: Rola zespołu żywieniowego w procesie terapeutycznym
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ...
Powiązane artykuły
![Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego u niemowląt – algorytm postępowania w czasie pandemii COVID-19 Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego u niemowląt – algorytm postępowania w czasie pandemii COVID-19](/sites/default/files/styles/card_m_mobile/public/card_image/Zaburzenia%20czynnos%CC%81ciowe%20przewodu%20pokarmowego%20u%20niemowla%CC%A8t%20%E2%80%93%20algorytm%20poste%CC%A8powania%20w%20czasie%20pandemii%20COVID-19_0.jpg.webp?itok=Cyvwjv8k)