Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji – aktualizacja

2 min. czytania /
karmienie piersią

Prawidłowe odżywianie jest podstawowym czynnikiem kształtującym zdrowie człowieka. Laktacja to okres w życiu kobiety, w którym zmieniają się zapotrzebowanie na składniki pokarmowe oraz możliwości uzupełniania niedoborów makro- i mikroelementów.

Sposób żywienia matki karmiącej powinien zapewnić jej jak najlepsze warunki do przebiegu laktacji. Zachwianie równowagi tego procesu może prowadzić do zwiększenia ryzyka występowania niedoborów pokarmowych u kobiet.

Pełnowartościowe mleko mogą wytwarzać matki o różnym stanie odżywienia, ponieważ produkcja pokarmu ma pierwszeństwo przed innymi potrzebami metabolicznymi kobiety. W niesprzyjających warunkach odżywienia i nawodnienia zmniejszeniu może ulec ilość produkowanego mleka, bez znaczących zmian jakościowych.

Ujednolicenie zaleceń żywieniowych może nie tylko być pomocne w zachowaniu prawidłowego przebiegu laktacji i zdrowia kobiet karmiących piersią, lecz także sprzyjać popularyzacji karmienia piersią. Zwyczaje żywieniowe matki mają szczególne znaczenie w stanach nietypowych, takich jak ciąża wielopłodowa, poród przedwczesny, stan po cięciu cesarskim, ryzyko alergii – w tym przypadku właściwy dobór diety może wpłynąć nawet na powodzenie karmienia piersią.

Szczególną grupą produktów przyjmowanych przez matkę są „galaktogogi”, czyli substancje mlekopędne. Ich stosowanie nigdy nie powinno zastępować porady laktacyjnej, a konkretne zalecenia żywieniowe muszą być oparte na danych pochodzących z metaanaliz badań z udziałem dobrze scharakteryzowanej populacji kobiet o określonej etiologii problemów laktacyjnych. Mimo długiej tradycji stosowania związków pochodzenia roślinnego, szczególnie mieszanin ziół, rekomendowane powinny być tylko takie preparaty, które mają wystandaryzowany skład i możliwą do określenia dawkę. Jest to szczególnie istotne w związku z koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa i uniknięcia ryzyka działań niepożądanych dla dziecka.

Rosnąca wiedza o znaczeniu karmienia piersią jest inspiracją do poszukiwania nowych preparatów ułatwiających rozpoczęcie i utrzymanie laktacji w trosce o właściwy rozwój dziecka.

 

Redakcja Nestlé Baby&Me Medical

produkty

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ...

Opakowanie suplementu diety NANCARE® MAMA LACTO+™

NANCARE® MAMA LACTO+

NANCARE® MAMA LACTO+™ powstał z myślą o mamach zmagających się z problemami laktacji.

Dowiedz się więcej
preNAN Wzmacniacz mleka kobiecego Wcześniaki

PreNAN® Wzmacniacz mleka kobiecego

PreNAN® Wzmacniacz mleka kobiecego to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która powstała, by wspomagać wzrost niemowląt urodzonych przedwcześnie i niemowląt o małej masie urodzeniowej karmionych mlekiem matki.

Dowiedz się więcej
NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO Niemowlę

NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO

NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO - mleko początkowe przeznaczone dla zdrowych niemowląt od urodzenia.

Dowiedz się więcej

Powiązane artykuły

Laktacja po cesarskim cięciu

Laktacja po cesarskim cięciu – jak naturalnie wspierać karmienie piersią?

Tomasz Nęcki Dowiedz się więcej
Oligosacharydy w pokarmie kobiecym i mleku modyfikowanym

Oligosacharydy w pokarmie kobiecym i mleku modyfikowanym

Hanna Szajewska Dowiedz się więcej
spiace-u-mamy-niemowle

Kozieradka - roślina o wszechstronnych właściwościach również dla matek karmiących

Natalia Wysocka-Sendkowska Dowiedz się więcej
Autor

Agnieszka Bzikowska-Jura

Pracownia Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakład Biologii Medycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

O autorze
Autor

Monika Żukowska-Rubik

Centrum Medyczne „Żelazna” Sp. z o.o. w Warszawie, Centrum Nauki o Laktacji w Warszawie

O autorze
Autor

Aleksandra Wesołowska

Pracownia Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakład Biologii Medycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

O autorze
Autor

Beata Pawlus

Szpital Specjalistyczny im. Św. Rodziny w Warszawie; Wydział Medyczny, Uczelnia Łazarskiego, Warszawa

O autorze
Autor

Joanna Rachtan-Janicka

Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

O autorze
Autor

Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka

Warszawski Uniwersytet Medyczny (emeryt)

O autorze
Autor

Mirosław Wielgoś

Wydział Medyczny, Uczelnia Łazarskiego, Warszawa

O autorze