NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO
Charakterystyka produktu
Unikalna receptura dla wsparcia odporności i prawidłowej mikrobioty
Na podstawie 60 lat badań nad mlekiem kobiecym, nasi eksperci opracowali recepturę NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO, która zawiera:
Białko w technologii OPTIPRO®
Zawartosc białka (1,8 g/100 kcal) może wpływac na zmniejszenie ryzyka otyłosci w późniejszych latach1
Wysoka wartość biologiczna białka (optymalny stosunek serwatki do kazeiny 70/30)
Profil aminokwasowy zbliżony do mleka matki2
Oligosacharyd 2’-FL
Bezpieczny i ma pozytywny wpływ na odporność3
Dobrze tolerowany ze strony układu pokarmowego4
Pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową5
Lactobacillus reuteri
Łagodzi objawy kolki, redukuje czas płaczu u niemowląt cierpiących z powodu kolki6
Przyspiesza pasaż jelitowy i zwiększa ilość wypróznień7
Zmniejsza czestotliwosc ulewań8
Dowiedz się więcej!
Pierwsze 1000 dni życia dziecka to czas szczególnie istotny dla zdrowia w przyszłości. 9–13
Żywienie w tym okresie ma kluczowy wpływ na metabolizm, odporność i działanie układu pokarmowego przez całe życie.
Chociaż nic nie może się równać z mlekiem matki, czasami karmienie piersią nie jest możliwe.14-16 Dlatego nasi eksperci prowadzą wiele badań, aby zapewnić dzieciom odpowiednie produkty, by zbudować podstawy ich zdrowia na całe życie.
NAN OPTIPRO® Plus HMO to pierwsze początkowe mleko modyfikowane dla niemowląt zawierające HMO w połączeniu z aktywnymi kulturami bakterii i białkiem o zoptymalizowanej jakości.
Białko w technologii OPTIPRO®, HMO, aktywne kultury bakterii
HMO - tajna broń natury
Oprócz optymalnej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów i mikroelementów, mleko matki zawiera również grupę bioaktywnych składników zwanych oligosacharydami mleka kobiecego (ang. human milk oligosaccharides - HMO). Jest to trzeci pod względem ilości stały składnik mleka kobiecego.17-20
Ostatnie badania pokazują, że 2'-FL, najliczniej występujący HMO w mleku matki, wspiera odporność dziecka, redukując ilość potencjalnych patogenów w jelitach i zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji u niemowląt. 21-22
Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak produkty zawierające 2'-FL mogą wspierać zdrowie niemowlęcia, kliknij tutaj.
Aktywne kultury bakterii o klinicznie udowodnionym działaniu
Mikrobiota jelitowa odgrywa ważną rolę w modulowaniu układu odpornościowego niemowlęcia i wspomaganiu trawienia. Badania pokazują, że niektóre probiotyki, takie jak Lactobacillus reuteri wspierają pracę układu pokarmowego łagodząc objawy kolki, ulewania i zaparcia.23
Aby dowiedzieć się więcej o roli aktywnych kultur bakterii w produktach dla niemowląt, kliknij tutaj.
Unikalny proces optymalizowania jakości białka (OPTIPRO®)
Skład mleka matki jest dynamiczny, zaspokajając potrzeby niemowlęcia w miarę jego rozwoju. Unikalna mieszanka białek OPTIPRO® została opracowana w ramach naszej ambicji zapewnienia niemowlętom produtów, które są jak najbardziej zbliżona do składu mleka matki*
*Nestlé. Data on file (2012)
OPTIPRO zapewnia odpowiednią jakość i ilość białka, aby wspierać prawidłowy metabolizm dziecka. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
Sposób przygotowania
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę. Wygotuj przez 5 minut. Przykryj do chwili użycia.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej ostudzoną do temp. 37°C wodę do wygotowanej butelki. Następnie dodaj proszek, posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
6. Zakręć butelkę i potrząsaj nią aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed karmieniem dziecka.
Tabela karmienia
Ilość na porcję | |||
---|---|---|---|
Wiek niemowlęcia |
Przegotowana woda w ml* |
Płaskie miarki** proszku |
Dzienna liczba karmień NAN OPTIPRO Plus 1 HMO |
1. i 2. tydzień | 90 | 3 | 7 |
3. i 4. tydzień | 120 | 4 | 6 |
2. i 4. miesiąc | 120 | 4 | 6 |
5. i 6. miesiąc | 180 | 6 | 4 |
Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed podaniem proszku.
** Pamiętaj: używaj tylko załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku, niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
Skład
odmineralizowana serwatka (z mleka), mleko odtłuszczone, oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), laktoza (z mleka), 2’-fukozylolaktoza (2’-FL) (zawiera laktozę), cytrynian wapnia, cytrynian potasu, olej rybi, olej z Mortierella alpina, chlorek magnezu, wodorotlenek potasu, emulgator [lecytyny (z soi)], chlorek potasu, dwuwinian choliny, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), L-fenyloalanina, fosforan sodu, chlorek sodu, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), wodorotlenek wapnia, kultury bakterii L. reuteri (DSM 17938*), tauryna, inozytol, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, nukleotydy, karnityna, siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, białko serwatkowe (z mleka), selenian (VI) sodu.
*Zgodnie z licencją BioGaia AB.
Tabela wartości odzywczych
Wartość odżywcza | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 2172 kJ / 519 kcal | 280 kJ / 67 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 27,6 g | 3,56 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 2,5 g | 0,32 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 18,2 g | 2,35 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | 5 g | 0,65 g |
- kwas linolowy | 4300 mg | 555 mg |
- kwas a-linolenowy | 380 mg | 49 mg |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 130 mg | 16,8 mg |
- ARA (kwas arachidonowy) | 130 mg | 16,8 mg |
Węglowodany, w tym: | 57,7 g | 7,45 g |
- cukry, w tym: | 57,7 g | 7,45 g |
- laktoza | 57,7 g | 7,45 g |
Błonnik, w tym: | 0,78 g | 0,1 g |
2'-FL | 0,78 g | 0,1 g |
Białko | 9,6 g | 1,24 g |
Witaminy: | ||
Witamina A | 470 μg | 60,65 μg |
Witamina D | 11,7 μg | 1,51 μg |
Witamina E | 12,3 mg | 1,59 mg |
Witamina K | 35 μg | 4,52 μg |
Witamina C | 80 mg | 10,32 mg |
Tiamina (B1) | 0,5 mg | 0,07 mg |
Ryboflawina (B2) | 1,2 mg | 0,16 mg |
Niacyna | 4 mg | 0,52 mg |
Witamina B6 | 0,3 mg | 0,04 mg |
Kwas foliowy | 90 μg | 11,67 μg |
Witamina B12 | 1,4 μg | 0,18 μg |
Biotyna | 11 μg | 1,42 μg |
Kwas pantotenowy | 4,2 mg | 0,54 mg |
Składniki mineralne: | ||
Sód | 165 mg | 21,3 mg |
Potas | 660 mg | 85,17 mg |
Chlor | 390 mg | 50,33 mg |
Wapń | 330 mg | 42,58 mg |
Fosfor | 185 mg | 23,87 mg |
Magnez | 44 mg | 5,68 mg |
Żelazo | 2,4 mg | 0,31 mg |
Cynk | 3,7 mg | 0,48 mg |
Miedź | 0,42 mg | 0,05 mg |
Mangan | 0,2 mg | 0,02 μg |
Fluor | ≤ 0,06 mg | ≤ 0,08 mg |
Selen | 30 μg | 3,87 μg |
Jod | 110 μg | 14,2 μg |
Inne: | ||
Cholina | 170 mg | 21,94 mg |
Inotyzol | 70 mg | 9,03 mg |
Tauryna | 32 mg | 4,13 mg |
L-karnityna | 10 mg | 1,23 mg |
Nukleotydy | 15 mg | 1,91 mg |
Zawartość miarki: 4,3 g, 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (12,9 g) + 90 ml wody. |
Bibliografia
1. Alexander DD et al. (2016); Am J Clin Nutr. 104 (4): 1083-92.
2. Nestlé. Data on file (2012).
3. Goehring et al. J Nutr 2016; 146: 2559-66.
4. Kajzer et al. FASEB Journal 2016.
5. Steenhout et al. 2016 FASEB J vol. 30 no. 1 Supplement 275.7.
6. Sovino et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infantile Colic: A randomized double-blind, placebo-controlled trial. Pediatric 2010.
7. Coccorullo P. et al. Lactobacillus reuteri (DSM 17938) in infants with functional chronic constipation: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. J Pediatr 2010; 157 (4): 598-602.
8. Indiro F. et al. Lactobacillus reuteri accelerates gastric emptying and improves regurgitation in infants. Eur J Clin Invest 2010.
9. Hanley B et al., Br J Nutr. 2010;104 Suppl 1:S1–25.
10. Mameli et al., Int J Environ Res Public Health. 2016;13(9).
11. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2011;94(6 suppl):1749S–1753S.
12. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89:1836–1845.
13. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89(suppl):1502S–1508S.
14. WHO. 2019. Available at: https://www.who.int (Accessed on Feb 18, 2019).
15. Agostoni C et al., J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;49:112–25.
16. Eidelman AI et al., Pediatrics 2012;129;e827.
17. Zivkovic AM et al., PNAS. 2011;108(suppl 1):4653–4658.
18. Zivkovic AM et al., Functional Food Reviews 2013;5:3–12.
19. Bode L. Early Hum Dev 2015;91:619–22.
20. Donovan SM et al., Ann Nutr Metab 2016;69(suppl 2):42–51.
21. Alliet P et al., Abstract accepted at WCPGHAN 2020.
22. Storm HM et al., Glob Pediatr Health. 2019;6.
23. 1. Indrion F et al. 2014; Prophylactic Use of a Probiotic in the Prevention of Colic, Regurgitation, and Functional Constipation, JAMA Pediatric, 168: 228-232