NAN OPTIPRO® Plus 2 HMO
Charakterystyka produktu
Unikalna receptura dla wsparcia odporności i prawidłowej mikrobioty
Na czym polega wyjątkowość mleka następnego NAN OPTIPRO® Plus 2 HMO? Nasi eksperci, inspirując się badaniami nad mlekiem kobiecym, prowadzonymi już od 60 lat, opracowali jego unikalną recepturę:
Opatentowana technologia Nestlé OPTIPRO®
Pozwala uzyskać wysokiej jakości białko serwatkowe delikatne dla niedojrzałych narządów, o udowodnionym działaniu wspierającym wzrost zgodny z wiekiem. 1,2
Oligosacharyd 2’-FL
Bezpieczny i ma pozytywny wpływ na odporność3
Dobrze tolerowany ze strony układu pokarmowego4
Pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową5
Lactobacillus reuteri
Łagodzi objawy kolki, redukuje czas płaczu u niemowląt cierpiących z powodu kolki6
Przyspiesza pasaż jelitowy i zwiększa ilość wypróznień7
Zmniejsza czestotliwosc ulewań8
Dowiedz się więcej!
Pierwsze 1000 dni życia dziecka to czas szczególnie istotny dla zdrowia w przyszłości.9–13
Żywienie w tym okresie ma kluczowy wpływ na metabolizm, odporność i działanie układu pokarmowego przez całe życie.
Chociaż nic nie może się równać z mlekiem matki, czasami karmienie piersią nie jest możliwe.14-16 Dlatego nasi eksperci prowadzą wiele badań, aby zapewnić dzieciom odpowiednie produkty, by zbudować podstawy ich zdrowia na całe życie.
Białko w technologii OPTIPRO®, HMO, aktywne kultury bakterii
Unikalny proces optymalizowania jakości białka (OPTIPRO®)
NAN OPTIPRO® PLUS 2 zawiera 1,64g białka/ 100 kcal mleka. Zawartość ta, zgodna z europejskimi regulacjami, zapobiega nadmiernej podaży białka związanej z ryzykiem wystąpienia otyłości. 17-18 Dodatkowo, białko w technologii OPTIPRO zawarte w Nan OPTIPRO PLUS jest łagodne dla niedojrzałego układu wydalniczego dziecka. 19
HMO - strażnicy odporności
Oprócz optymalnej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów i mikroelementów, mleko matki zawiera również grupę bioaktywnych składników zwanych oligosacharydami mleka kobiecego (ang. human milk oligosaccharides - HMO). Jest to trzeci pod względem ilości stały składnik mleka kobiecego.20-23
Ostatnie badania pokazują, że 2'-FL, najliczniej występujący HMO w mleku matki, wspiera odporność dziecka, redukując ilość potencjalnych patogenów w jelitach i zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji u niemowląt. 24-25
Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak produkty zawierające 2' FL mogą wspierać zdrowie niemowlęcia, kliknij tutaj.
Aktywne kultury bakterii o klinicznie udowodnionym działaniu
Mikrobiota jelitowa odgrywa ważną rolę w modulowaniu układu odpornościowego niemowlęcia i wspomaganiu trawienia. Badania pokazują, że niektóre probiotyki, takie jak Lactobacillus reuteri wspierają pracę układu pokarmowego łagodząc objawy kolki, ulewania i zaparcia.26
Aby dowiedzieć się więcej o roli aktywnych kultur bakterii w produktach dla niemowląt, kliknij tutaj.
Skład
mleko odtłuszczone, laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), odmineralizowana serwatka (z mleka), permeat serwatkowy (z mleka), cytrynian wapnia, emulgator [(lecytyny z (soi)], fosforan sodu, olej rybi, cytrynian potasu, chlorek potasu, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), L-fenyloalanina, 2'-fukozylo-D-laktoza (2'-FL) (z mleka), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), chlorek magnezu, fosforan potasu, L-leucyna, L-izoleucyna, L-tryptofan, L-histydyna, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, kultury bakterii Lactobacillus reuteri (DSM17938*), siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu.
*Zgodnie z licencją BioGaia AB.
Tabela karmienia
Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | |||
---|---|---|---|---|
Wiek niemowlęcia |
Przegotowana woda w ml* |
Płaskie miarki** proszku |
NAN OPTIPRO Plus 2 HMO |
Inne |
7. - 9. miesiąc | 210 | 7 | 4^ - 3^ | 1 - 2*** |
od 10. miesiąca | 210 | 7 | 3^ - 2 | 2 - 3*** |
UWAGA! Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
*Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37ºC) przed dodaniem proszku.
**Pamiętaj: używaj tylko załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku niż wskazana może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
*** W tym wieku zgodnie ze schematem żywienia niemowląt dieta dziecka może być już coraz bardziej urozmaicona. Skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych posiłków.
^ Liczba karmień konieczna, by zapewnić korzystny wpływ DHA na rozwój mózgu dziecka.
Sposób przygotowania
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę. Wygotuj przez 5 minut. Przykryj do chwili użycia.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej ostudzoną wodę do butelki. Następnie dodaj proszek posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
6. Zakręć butelkę i potrząsaj nią, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed karmieniem dziecka.
Tabela wartości odzywczych
Wartość odżywcza | Jednostka miary | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | kJ kcal |
2095 500 |
279 67 |
Tłuszcz, w tym: | g | 24,2 | 3,2 |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 2,5 | 0,3 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 16 | 2,1 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | g | 4,4 | 0,6 |
- kwas linolowy | mg | 3700 | 496 |
- kwas a-linolenowy | mg | 340 | 45,6 |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) | mg | 125 | 16,8 |
Węglowodany, w tym: | g | 62 | 8,3 |
- cukry, w tym: | g | 62 | 8,3 |
- laktoza | g | 62 | 8,3 |
Błonnik, w tym: | g | 0,19 | 0,03 |
2'-FL | g | 0,19 | 0,03 |
Białko | g | 8,5 | 1,14 |
Witaminy: | |||
Witamina A | μg | 460 | 61,4 |
Witamina D | μg | 12,5 | 1,7 |
Witamina E | mg | 11,5 | 1,5 |
Witamina K | μg | 38 | 5,1 |
Witamina C | mg | 72 | 9,6 |
Tiamina (B1) | mg | 0,5 | 0,07 |
Ryboflawina (B2) | mg | 1,1 | 0,15 |
Niacyna | mg | 4 | 0,54 |
Witamina B6 | mg | 0,3 | 0,04 |
Kwas foliowy | μg | 84 | 11,3 |
Witamina B12 | μg | 1,2 | 0,16 |
Biotyna | μg | 13 | 1,7 |
Kwas pantotenowy | mg | 3,2 | 0,4 |
Składniki mineralne: | |||
Sód | mg | 255 | 34,2 |
Potas | mg | 660 | 88,4 |
Chlor | mg | 360 | 48,2 |
Wapń | mg | 490 | 65,7 |
Fosfor | mg | 300 | 40,2 |
Magnez | mg | 33 | 4,4 |
Żelazo | mg | 6,6 | 0,9 |
Cynk | mg | 3,6 | 0,5 |
Miedź | mg | 0,4 | 0,05 |
Mangan | mg | 0,18 | 0,02 |
Fluor | mg | ≤ 0,06 | ≤ 0,01 |
Selen | μg | 25 | 3,4 |
Jod | μg | 105 | 14,1 |
Zawartość miarki: 4,47 g, 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,41 g) + 90 ml wody. |
Bibliografia
1. Alexander DD et al., AM J Clin Nutr. 2016;104:1083–1092.
2. Räihä NC et al., J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2002;35:275–281.
3. Goehring et al. J Nutr 2016; 146: 2559-66.
4. Kajzer et al. FASEB Journal 2016.
5. Steenhout et al. 2016 FASEB J vol. 30 no. 1 Supplement 275.7.
6. Sovino et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infantile Colic: A randomized double-blind, placebo-controlled trial. Pediatric 2010.
7. Coccorullo P. et al. Lactobacillus reuteri (DSM 17938) in infants with functional chronic constipation: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. J Pediatr 2010; 157 (4): 598-602.
8. Indiro F. et al. Lactobacillus reuteri accelerates gastric emptying and improves regurgitation in infants. Eur J Clin Invest 2010.
9. Hanley B et al., Br J Nutr. 2010;104 Suppl 1:S1–25.
10. Mameli et al., Int J Environ Res Public Health. 2016;13(9).
11. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2011;94(6 suppl):1749S–1753S.
12. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89:1836–1845.
13. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89(suppl):1502S–1508S.
14. WHO. 2019. Available at: https://www.who.int (Accessed on Feb 18, 2019).
15. Agostoni C et al., J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;49:112–25.
16. Eidelman AI et al., Pediatrics 2012;129;e827.
17. EFSA Journal 2014; 12 (7): 3760
18. EFSA Journal 2017
19. Räiha NC et al., JPGN. 2002; 35: 275-81
20. Zivkovic AM et al., PNAS. 2011;108(suppl 1):4653–4658.
21. Zivkovic AM et al., Functional Food Reviews 2013;5:3–12.
22. Bode L. Early Hum Dev 2015;91:619–22.
23. Donovan SM et al., Ann Nutr Metab 2016;69(suppl 2):42–51.
24. Alliet P et al., Abstract accepted at WCPGHAN 2020.
25. Storm HM et al., Glob Pediatr Health. 2019;6.
26. Indrion F et al. 2014; Prophylactic Use of a Probiotic in the Prevention of Colic, Regurgitation, and Functional Constipation, JAMA Pediatric, 168: 228-232