Oligosacharydy pokarmu kobiecego – dlaczego są ważne

19 min. czytania /
Oligosacharydy pokarmu kobiecego – dlaczego są ważne

Korzyści z karmienia piersią, takie jak zmniejszenie ryzyka zakażeń przewodu pokarmowego i układu oddechowego, są w znacznym stopniu zależne od obecności w mleku matki substancji bioaktywnych, w tym oligosacharydów pokarmu kobiecego (ang. human milk oligosaccharides, HMO).

W artykule podsumowano aktualną wiedzę na temat HMO oraz ich odpowiedników wytwarzanych za pomocą metod biotechnologicznych (analogów HMO). Do niedawna były to wyłącznie 2’-fukozylolaktoza (2’-FL) oraz lakto-N-neotetraoza (LNnT), jednak obecnie dostępne są już inne, rozszerzając zakres możliwości wzbogacania mleka modyfikowanego. Chociaż badania kliniczne potwierdzają bezpieczeństwo stosowania analogów HMO, korzyści z ich dodawania wciąż pozostają przedmiotem dyskusji. Ważne, aby mieć realne oczekiwania co do modyfikacji mleka modyfikowanego. Podobnie jak korzyści zdrowotne mleka matki są efektem kompleksowej interakcji wielu bioaktywnych składników, w przypadku mleka modyfikowanego to nie pojedyncze składniki, lecz ich złożona synergia decyduje o potencjalnych korzyściach zdrowotnych.

 

Redakcja Nestlé Baby&Me Medical

Autor

Hanna Szajewska

Prof. dr hab. med.

O autorze