Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat

2 min. czytania /
prawidlowy-rozwoj-dziecka_0.jpg

Aktualizacja i modyfikacja zaleceń dotyczących zasad żywienia dzieci od 1. do 3. roku życia jest związana z publikacją zaktualizowanych norm żywienia, ostatnich międzynarodowych stanowisk ekspertów oraz wyników badań populacyjnych na temat kompleksowej oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia populacji wieku rozwojowego, w tym badań prowadzonych w Polsce w ramach Narodowego Programu Zdrowia w latach 2016-2020, oraz z ogólną sytuacją pandemii COVID-191-6.

Za podstawę obecnego stanowiska Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk przyjęto zalecenia dotyczące żywienia dzieci w wieku 1-3 lat opracowane przez Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii w 2012 r.7,8 oraz inne wiarygodne wytyczne lub stanowiska opracowane przez wiodące towarzystwa naukowe, renomowane instytucje i zespoły ekspertów, w tym Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, ESPGHAN), Amerykańską Akademię Pediatrii (American Academy of Pediatrics, AAP), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) oraz Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization, WHO). W związku z powyższym utworzono grupę składającą się z ekspertów (członkowie Komisji ds. Żywienia Dzieci i Młodzieży Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk oraz konsultanci w zakresie pediatrii: prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska), której zadaniem było opracowanie zaleceń dotyczących żywienia dzieci w wieku 1-3 lat w odniesieniu do ww. dokumentów i możliwości ich przyjęcia/adaptacji w warunkach polskich.