Oligosacharydy w pokarmie kobiecym i mleku modyfikowanym
Oligosacharydy pokarmu kobiecego (ang. human milk oligosaccharides, HMO) pod względem ilości stanowią trzeci składnik mleka matki. Ich obecność w znacznym stopniu decyduje o różnicach pomiędzy mlekiem kobiecym a mlekiem modyfikowanym.
Jeszcze kilka lat temu sporadycznie mówiło się na temat oligosacharydów pokarmu kobiecego (ang. human milk oligosaccharides, HMO). Jednak w ciągu
ostatnich kilku lat badania nad nimi stały się jednym z wiodących tematów w żywieniu niemowląt. Dzieje się tak ze względu na rozwój metod analitycznych,
pozwalających na lepsze poznanie struktury i właściwości HMO. Z drugiej strony, nowoczesne metody biotechnologiczne umożliwiają wytwarzanie
przynajmniej niektórych HMO w dużych ilościach. W efekcie niektóre z HMO są dodawane do produktów zastępujących mleko kobiece.
Zobacz także:
Oligosacharydy pokarmu kobiecego − znane od lat, odkrywane na nowo
W artykule podsumowano odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące HMO, w tym dane odnoszące się do:
1. HMO obecnych w mleku matki;
2. mechanizmów działania HMO;
3. badań obserwacyjnych oceniających powiązania pomiędzy specyficznymi oligosacharydami mleka matki a efektami klinicznymi;
4. badań z randomizacją dotyczących wybranych oligosacharydów dodawanych do mleka dla niemowląt.
POWIĄZANE TREŚCI